Манастир „Свето Възнесение Господне“

Манастирският комплекс „Свето Възнесение Господне“ е паметник на културата от местно значение. Разположен е непосредствено до емблематичното за град Златица лековито Спасово кладенче. Основан е през XIX в.

Храмовият му празник е на Спасовден – 40 дни след Възкресение Христово (Великден), който се пада винаги в четвъртък. Обслужва се от предстоятеля на храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ – Златица.
Манастирът, който е част от духовните общности на Ловчанската епархия, включва параклиса „Свето Възнесение Господне“ и няколко прилежащи сгради. През годините е бил в незавидно състояние, но благодарение на Църковното настоятелство, благодетелни златичани и местни фирми, през 90-те години на миналия век започва неговото възстановяване, както и изграждане на нови помещения за прием на гости и преспиване.

Поради липса на целево финансиране ангажиментът на Църковното настоятелство на Златица за обновлението на комплекса продължава. Мястото е изходен пункт за преходи по Стара планина и посещения на хижа „Свищи плаз“.

Интересувате ли се от това място?

Параклис „Свети Кирик и Юлита“

Оброчище с каменен кръст и параклис, което се намира на възвишение в местността „Салта Алан“, от източната страна на река Куру дере, над известното Спасово кладенче. До него се стига по множество стръмни стълб, започващи от моста при Спасовото кладенче или по горския път за хижа „Свищи плаз“, който преминава край него. Патронният празник на храма е 15 юли.

При прокарването на горския път за хижа „Свищи плаз“ е разрушен. Изграден е отново през 1997 – 1998 г. от военнослужещи от поделение на Строителни войски в с. Челопеч, с подкрепата на Община Златица и дарители. През 2020 г. за храмовия си празник, по модерна съвременна технология са възстановени стенописите на параклиса, тържествено осветени от Ловчанския митрополит Гавриил, в присъствието на дарителите и граждани.

Интересувате ли се от това място?

Хижа „Свищи плаз“

Общинска хижа „Свищи плаз“ е изградена в живописната местност „Малка поляна“, на 1475 м. н. в., в подножието на едноименния връх. Стопанисва се от Туристическо дружество „Свищи плаз 2013“. Преходът до нея е по пътека или горски път, започващи от местността „Салта Алан“ и Спасовото кладенче. С умерен пешеходен ход разстоянието се изминава за около 3 часа и половина. От седловината „Кашана“ – най-високата точка на Златишкия проход, до хижата, която е в източна посока, преходът също е 3 часа и половина.

Планинският дом е построен на мястото на издигната през 1927 г. по инициатива на езиковеда от Златица Сава Чукалов малка двуетажна хижа. След 4-5 години тя изгаря при пожар, предизвикан от посетители. Идеята за възстановяването на хижа „Свищи плаз“ дава Ленин Готов – директор на тогавашната трикотажна фабрика в града и председател на Туристическо дружество „Медет“, който е и основен двигател за построяването й. С доброволен труд се включват почти всички работещи в предприятието.

Работата започва през 1964 г. и за златичани се превръща в обединително и всенародно дело. Почти всеки почивен ден на строежа работят много хора. Камъните за основите и първия етаж се добиват на място. Другите строителни материали до обекта се изкарват с помощта на животни или в раниците на строителите. По-късно до местността „Малка поляна“ е прокаран и горски автомобилен път.

Интересувате ли се от това място?