Исторически обекти

Паметник-костница на загиналите руски войници в село Петрич

При освобождението на селото турският ариергард води бой с части от Трета гвардейска дивизия, в резултат на което падат убити един руски подофицер и осем войника.

В първите години след възстановяването на българската държава, по инициативата на свещеник Нено Т. Миндилов, костите на убитите на 21 декември 1877 г. и загиналите в местността „Локмите“ (над Върлина), руски войници са събрани от лобните им места. Те са погребани под костница-паметник в черковния двор. Монументът, който е един от руските паметници у нас, издигнати след Освобождението, има формата на пирамида, иззидана от камък, покрит с бетонова замазка.

Пирамидата лежи върху висока около 1 м. призма, изградена от шест реда камъни, завършваща с малък борд. Тази основа е разположена върху по-широка каменна площадка. От южната страна на каменната призма има мраморна плоча, с текст „Братская могила С. Петербурскаго Гренадерскаго Короля Фридриха Вильгельма IIIго полко. Здесь похоронены 1 унт.-офицерь и 8 радовых, которыс были убиты 21 Декабря 1877 года подъ дерев Петричево“.

Тъй като в началото паметникът-костница е издигнат от петричани на най-святото за тях място – двора на местния храм, от руската страна подаряват на свещениците, служещи в черквата, одежди, с които се извършват тъжните ритуали в православието.

През 60-те години на ХХ в. се разработва нов регулационен план на селото, според който паметникът-костница попада в средата на предвиждана за прокарване на улица покрай църквата. Поради тази причина през 1966 г., се предприемат стъпки той да бъде запазен, като се премества на няколко метра на юг, в градинка до десния бряг на реката Гугов дол. На северната стена на пирамидата тогава е монтирана плоча от бял мрамор, с със стихове от „Опълченците на Шипка“: „И днес йощ Балканът щом буря захваща, спомня този ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек, от урва на урва и от век на век! Ив. Вазов“. По-късно около мемориала са посадени няколко иглолистни дървета. Оформена е малка площадка и пътека с каменни плочи към него.
При чествания на годишнини от избухването на Априлското въстание и Освобождението на България петричани отдават почит с поднасяне на цветя и венци в памет на загиналите руски войни.

Информация за обекта

Координати:

N/A

Информация за контакт:

N/A

N/A

Работно време:

N/A

N/A