Природни обекти

Местността "Вран камик"

Висок връх в едноименната местност в Средна гора, намираща се на около 4.5 км. югоизточно от село Петрич, на стария път за село Мечка – днес село Оборище и за гр. Панагюрище. Образуван е от две основни скали, разделени с малка седловина.

По-малката скала е наречена „Орела“, защото гледана отдалеч наподобява силуета на гордата птица. Възникването на топонима е станало в миналото от тъмния, черен като врана цвят на скалата на фона на небето, гледана отдалеч или от птиците врани, които често са наблюдавани да кацат върху него.

Мястото е историческо – по време на Априлското въстание от 1876 г. в околностите и в подножието на върха се укрива голяма част от населението на с. Петрич, когато турските войски и башибозуците ограбват и изпепеляват техните домове след бунта.

Вран камик е привлекателно място за почитатели на природата и пешеходния туризъм. От върха се открива удивителна гледка към всички посоки на света, и освен Стара планина, могат да се видят масивите на Витоша, Рила и Пирин, а в ясно време и Родопите. По поляните в околностите на върха планинарите, посетили това историческо място, пролетно време могат да видят колонии от божури, бели, светлорозови и тъмнорозови диви циклами, а есенно време да си наберат дренки, шипки, диви круши и скоруши.

Информация за обекта

Координати:

N/A

Информация за контакт:

N/A

N/A

Работно време:

N/A

N/A